साहित्य:
दोड्क्याच्या शीरा: २ वाटी
तीळ: १ टेबलस्पून
सुक्या खोबर्या चा कीस: १ टेबलस्पून
जीरे: १ टीस्पून
चवीनुसार मीठ अणि लाल मिरची पुड
कृती:
तीळ, खोबरे आणि जीरे भाजून घावेत. नंतर दोड्क्याच्या शिरा कुरकुरीत होईपर्यंत परताव्यात. सगळे भाजलेले साहित्य गार झाल्यावर मीठ आणि लाल मिरची पाउडर घालून मिक्सर मधे बारीक करून घावे. ही चटणी हवाबंद डब्यात ठेवा भरपूर दिवस टिकेल.
ही चटणी तुम्ही चपाती आणि भाता बरोबर तशीच खाऊ शकता किंवा थोडे दही घालून कोणत्याही भजी, डोसा, इडली इत्यादी बरोबर खावे.
Dodkhyachya Shiryanchi Chutney (Dry Ridge Gourd Skin Chutney)
Ingredient
Dodkyahcya Shira (Ridge Gourd Skin): 2 Cups
Sesame Seeds: 1 tbsp
Dry Shredded Coconut: 1 tbsp
Jeera (Cumin Seeds): 1 tsp
Red Chilli Powder to Taste
Salt to Taste
Procedure
- Dry roast cumin seeds, coconut, sesame seeds till golden brown & keep aside.
- Fry skin on the pan till it get crispy. It will take approximately 9-10 minutes. Let it cool for a while.
- Grind all the ingredients to coarse or fine consistency.
- Store this chutney in air tight container. This chutney will remain good for a month.
- Just like dry peanut chutney, you can serve this chutney with any snack, with roti.
I gotta say that this is one of the very best blogs I've ever visited yet.
ReplyDeleteCongrats! Take it like a blossom blessing as I'm happily bloging around.
PALAVROSSAVRVS REX